През юни България изнася почти половината произведена в страната електроенергия. Това

...
През юни България изнася почти половината произведена в страната електроенергия. Това
Коментари Харесай

НСИ: България изнася почти половината от произведения ток

През юни България изнася съвсем половината създадена в страната електроенергия. Това сочат нови данни на НСИ, оповестиха от Института.

През юни у нас са създадени 4,03 тераватчаса електроенергия, което съставлява нарастване от 25% на годишна база. На българския пазар са осъществени 2,4 тераватчаса и по отношение на юни 2021 година има понижение от 3,1 на 100. Спрямо май доставките също понижават - с към 1%.

Разнопосочни са данните във връзка с добива на твърди горива. През юни в страната са добити 2,37 млн. тона, което е растеж със 137% на годишна база. Спрямо май обаче има понижение от съвсем 15 на 100. Доставките на твърди горива през юни са в размер на 2,41 млн. тона като разликата се покрива с импорт. Те също понижават на месечна база с към 15%, само че на годишна база има значителен растеж от 132 на 100.

Данните на НСИ показват още понижение на доставките на природен газ - с съвсем 22% до 180 млн. куб. метра. От края на април " Газпром " прекрати доставките на синьо гориво и " Булгаргаз " сега разчита единствено на един дълготраен контракт - с Азербайджан. Останалите количества се покриват от краткосрочни контракти за доставка на полутечен газ и от спотовите пазари.

Спрямо май доставките на природен газ в България понижават с 10 на 100, е видно още от статистиката. Местният рандеман е в нищожни количества - към 2 млн. куб. метра на месец.

През юни има растеж на производството на автомобилни горива - дизелово гориво (с 36%) и безоловен бензин (с 40%). В страната са създадени 304 хиляди тона дизелово гориво и 157 хиляди тона бензин. Голяма част от тези горива се осъществят отвън страната - доставките на безоловен бензин на вътрешния пазар доближават 58 хиляди тона, а на дизела - 211 хиляди тона.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР